vALTER EGO

Obično petkom.... ili kad bude

18.05.2020.

Mimohod

Uvijek se desi nekako malo, uvijek bi želio nekako više, bolje, snažnije. Trudiš se da vidiš sve, pa i ono što se nije desilo. Trudiš se da pronadješ još tih davno prebrojanih krvnih zrnaca i opet ne možeš. Trudiš se ali ne ide. Ima samo ono što je odavno zapisano u tvoj DNK. Jer tako sam odgojen i nepromjenih se. Pored svih zala koje me napadoše u životu u mom oku je ostala iskra kada ugleda crvenu zvijezdu. Slobodno me napadajte jer i sam znam da je to samo jedan san koji je ostao nedosanjan, prekinut u onom najljepšem trenu. Uzaludno se trudiš vratiti u njega ali te java zove sebi. Java su bile isprva barikade, pa snajperi, bombe, smrti, da bi se onda desilo ono najgore. Izdaja sazdana od svega onoga čemu ti se ona krvna zrnca protive. Krenu da se tresu, pa se uhvate za ruke i skaču ne bi li ih osjetio još jače. Krenu demonstrirati tvojim tijelom, bacati fleševe pred očima, sve sa crvenim tačkicama bljeskajući pokušavaju doprijeti do tvoga uma koji se muči prilagodjavanjem nečem novom. To novo je izdaja svega onoga što si ti. Neki novi ljudi koji donesoše sa sobom neke nove/stare adete za koje si mislio da više ne postoje, da ih možeš samo nači u udžbenicima u dijelu koji obradjuje domače izdajnike. Zato sam od 93-će u mikrokosmosima. Lijepo mi je tu. Krvna zrnca ne skaču, valjda i ona tu osjetiše smiraj. Teško primam nekoga unutra a izadjem iz te prividne sigurnosti samo kad moram i brže-bolje trčim nazad. Ne bi li dosanjao onaj san.

I onda se desi mimohod. Sve sa Koronom u zraku. Krvna zrnca očekuju više a desi se upravo ono što ti pamet govori. Pamet bude ponosna, sretna, možeš reći i zanesena. Krvna zrnca te pitaju zar je ovo razlog što nas izvede van iz sigurnosti mikrokosmosa. Da li je to to ili ima još?

Ima! Odgovaram im u prepisci sa samim sobom. Samo se još strpite malo.

Ima jer se sjetim pisma jedne stare partizanke koja nas je upitala možemo li se zamisliti kao pripadnici pokreta otpora 1941 u Ljubuškom...

Odgovoriću da me baš ona ispravno razumije. Golemo!

vALTER EGO

Svoj primjerak knjige vALTER EGO možete nabaviti na sljedećim lokacijama
Knjižara Svjetlost 1, Titova 54 - Sarajevo
Conectum, Ćurčiluk Veliki 27 – Sarajevo
Sarajevo Publishing, Titova 19 – Sarajevo
Boybook, Radićeva 4 – Sarajevo
Knjižara Šahipašić, Vladislava Skarića 9 – Sarajevo
Knjižara Nur, Maršala Tita 86 – Mostar
Knjižara Mutevelić, Adema Buće 13 – Mostar
Knjižara Centar – Tuzla
Knjižara Dominović, Hrvatske bratske zajednice 4 – Zagreb
ON-line prodaja - Knjiga.ba – Tuzla