U šoru

Izostalo je mnogo toga prilikom tog susreta. Onaj dašak nepatvorene iskrenosti koji uhvatiš jer ti je poslan iz dubina duše, iskrica u oku, onom bližem tebi, kad ti krene u zagrljaj, onaj dugi, koji traje čini ti se satima gdje stiskaš što jače možeš kao da želiš lišiti zraka osobu koju grliš. Nije bilo ni one radosti gdje znaju i suze krenuti, sklizati se niz obraze napučene od osmijeha. Nije bilo ni intimnih pitanja koje mogu uputiti samo oni najbliži, detaljnog raspitivanja o bitnim i nebitnim stvarima.

Ali bila je soba puna neizgovorenih pitanja, usrdnih osmjeha, razgovora o vremenu, politici i svemu onome o čemu pričaš kada ne znaš o čemu ćeš da pričaš. O čemu pričaš kada pokušavaš popuniti jaz koji se stvorio medju vama, brižljivo održavan od onih čija sudbina zavisi upravo od njega. I bila je sitna laž da si samo svratio na putu za Zagreb pa ne možeš ostati na konaku koji ti je nudjen reda radi, sa nadom da ćeš ipak odbiti, malo slagati da imaš neodložna posla subotom popodne u glavnom gradu.

Ako ništa bilo je srce puno nade dok si prilazio isprva širokim pa veoma brzo uzanim stazama dobro poznatoj kući, pored slastičarnice u koju si kao dječarac bježao od stola prepunog hrane i raznih ovozemaljskih delicija da kupiš, a šta drugo nego burek. Tamo te čekao uvijek strpljivi Albanac koji te upita “a š’čim ćeš Bosanac?”. Nakon što dobiješ svoj jedan i jedini burek, sve sa zalogajem u ustima trčiš kroz park pored najljepše fontane na svijetu, urednog hotela u koji nikad zakoračio nisi i umjetnog brdašceta na kojem se odmarala neka lijepa djeva u prošlom stoljeću, prema ergeli bijelih konja da ih samo gledaš u svoj toj ljepoti. Tada skreneš tamo preko pruge, tačno tamo gdje si naučio voziti onaj zeleni bicikl prije toliko godina da ne smiješ ni sabirati ih, gdje si pao po prvi i ko zna koji put razbijajući već krvava koljena. A kuća u šoru ista kakvu je pamtiš a opet potpuno nova, izgradjena donacijama s temelja, samo je dječja graja ostala ista. Graja nekih novih klinaca što začas zastaše da odmjere stranca koji prilazi. Samo začas, kako i pripada.

I dok odlaziš, blesavo odzdravljaš kao da je sve u najvećem redu na još blesavije pozdrave koji su u istom takvom redu, sjedaš u auto jer si samo svratio da ih nakratko vidiš. Njih stare i nove koji se i dalje igraju baš tu kuda si i ti nekad hodio i istraživao. Tad, baš tad se zapitaš da li je vrijedilo?

Naravno da jeste.

7 komentara

Komentariši